Nytta och nöjen i Sälen

Våra fjällstugor är mysiga och många väljer att tillbringa innetiden just i stugorna. Kanske myser man med familjen eller vänner vid öppna spisen, njuter vid matbordet eller ser kanske på teve? Eftersom vi vill att er tid i våra fjällstugor blir lika minnesvärd som tiden i backe, terräng och natur har vi satt samman några tabeller med mat och dryck och nytta och nöjen i Sälenfjällen.

Å ena sidan erbjuder Sälenfjällen så mycket mer än backe/natur/terräng och avkoppling i husen, exempelvis uteställen. Kanske after-ski eller en middag på någon av fina restauranger som finns inom räckhåll från vår stuguthyrning? Å andra sidan, om ni hellre vill lyxa till det i våra välutrustade kök så finns mataffärer och annan handel inte långt från husen i Gruven och Tangen. Alternativt kan man åka på utflykt bland besöksmålen i fjällen. Här finns mycket för stora och små.

Med detta i åtanke har vi satt ihop en lista (snarare fyra listor) för dig som vill veta mer om utbudet i Sälenfjällen. Trots våra goda intentioner kan en sida med länkar omöjligt täcka det totala utbudet av det som är nyttigt och nöjsamt i Sälenfjällen. Ändå finner du här länkar till det mesta som rör service, mat och dryck och aktiviteter som kanske främst är aktuella under den vita årstiden. Jämfört med vintersäsongen är utbudet lite smalare off-season. Trots det lever Sälenfjällen året om och vår stuguthyrning är tillgänglig hela året.


Mat och Dryck

Till att börja med är utbudet av matställen i Sälen milt sagt generöst och består av mycket mer än våffelmiddagar och varmchoklad med vispgrädde.  I korthet serveras mat från alla jordens alla (nåja) hörn, exempelvis  Asiatiskt (sushi mm), amerikanskt (hamburgare, steakhouse, BBQ), italienskt (Pizza och fine dining), franskt ( a la carte, mm), mellanöstern (kebab etc) till såväl lunch som middag. Dessutom finns ”Café och Restaurang Mezzo” i Tandådalen i Guide Michelin och ytterligare åtta Sälen-restauranger återfinns i White guide. Dessa är markerade med ”***” i listan nedan.

Även dryckesmässigt ligger Sälen i topp, inte minst genom sitt lokala Sälens fjällbryggeri. Goda utbud av vin och annan dryck finner du bland annat hos Pontus i Sälen, Restaurang Lammet och Grisen eller Restaurang Frö vilka alla tre är medlemmar i Star Wine List. Förutom viner avsmakas mer specifikt Champagne på Champagnehyllan i Högfjällshotellet eller på  Hotel Bügelhof. För att ta några exempel. Varje skidort med självaktning erbjuder after-ski, inte sällan kopplat till livemusik. Här finner du dessa och mycket mer.

Observera att en del av butikerna och uteställena erbjuder take-away eller hemkörning till våra fjällstugor.

Mat och dryck närmre stugan i Gruven:

wdt_ID Namn Vad URL
11Appetito Ristorant ***Franskt Spanskt Italienskt Grekiskt,
16Gammelgården Restaurang ***Husmanskost Vilt,
17Gammelgårdens VåffelstugaVåfflor
21Onkel Jean ***Vin Champagne,
22Seafood Bar ***Asiatiskt, Fisk Skaldjur, Viner, Whisky Öl,
23TB Grill RoomGrill
46ChampagnehyllanMiddag, Vin Champagne
47LeffesGrill, Hamburgare Kebab Pizza
48PianobarenHusmanskost Vilt, Livemusik
49VinterträdgårdenAfter ski, Livemusik, Nattklubb

Mat och dryck närmre stugan i Tangen:


Service, shopping, skönhet, sundhet

Människan lever icke av bröd allena. Om det är något du saknar så finns affärer inte så långt borta. Bland annat erbjuder Sälen mycket annat, till exempelvis skidshop, ICA, bensinstationer, hälsovård, skönhet etc

Lista med länkar till service, shopping, skönhet och sundhet nära våra stugor

wdt_ID Namn Vad Var URL
1Emmas FrisörBad Skönhet Hälsa GymLindvallen
11Salong SnöklippetBad Skönhet Hälsa GymHögfjället
12Pulse-Spa-Gym-SaunaBad Skönhet Hälsa GymHögfjället
21AlpinbutikenShoppingLindvallen
36Vackert väderPister Snödjup VäderLindvallen
41Väder AlarmPister Snödjup VäderHögfjället
46Hertz hyrbilarBensin HyrbilLindvallen
47Butiker o SercviceShoppingHögfjället
51PisterPister Snödjup VäderLindvallen
53Spa och Hälsa ExperiumBad Skönhet Hälsa GymLindvallen
55Ävenstyrsbadet ExperiumBad Skönhet Hälsa GymLindvallen

Friluftsliv och utflyktsmål, backar och spår för hela familjen

Vinter i Sälenfjällen

Inräknat Hundfjället, Tandådalen, Kläppen och Stöten har du tillgång till 126 liftar och 188 nedfarter för störtlopp och slalom. Den drygt 3 kilometer långa störtloppspisten ”Mormors störtlopp” finner du  i Stöten, liksom Word cup-backen. Sveriges näst brantaste – men snabbaste – pist är ”Väggen” i Hundfjället. Med sina 45 graders lutning och ett fartrekord på 198 km/h är det kanske inget för hela familjen. Som tur är finns lättare pister finns för nybörjare och barn i samtliga backkomplex. Du når samtliga backar inom en halvtimme med bil. Å andra sidan börjar backar och längdåkningsspår precis invid våra fjällstugor i Gruven och Tangen. Lämna bilen vid stugan och ge dig hän i backe och terräng.

Men det går inte bara utför. Området erbjuder också mer än 25 mil spårad terräng för de som vill åka längdskidåkning, kanske som träning inför Vasaloppet. Vintertid finns vanligtvis massor med snö för barn och familj att bygga snögubbar och göra snöänglar i. Alldeles utanför dörren. Här finns också många skoterleder och turer med hundspann erbjuds på flera platser, som alternativt till att själv stå för motionen.

Sälenfjällen är helt enkelt en fantastisk vinterort för hela familjen.

Sommar och höst i Sälen

Mot vårkanten tonar vintersäsongen ut och liftar och backar får vila. Men familjen Anderssons stuguthyrning vilar inte utan är tillgänglig hela året. Resten av året erbjuder nämligen mycket annat av friluftsliv. Den böljande terrängen inbjuder till biking med vanlig cykel eller mountain bike. Transtrands- och Sälenfjällen är fantastiska vandringsstråk under sommar och höst. Eller varför inte ta en fisketur eller en tur på islandshäst?

Varför inte kombinera nytta med nöje: från sommaren och framåt hösten finns gott om möjlighet att hitta och plocka såväl bär som svamp.  Det ger såväl motion som vitaminer. Framför allt får du en härligt nära naturupplevelse att minnas när du sen tar dina bär ur frysen. Glöm inte att ta kameran med ut. Det finns så mycket vackert att föreviga, i såväl stort som smått.

Kolla gärna bokningsläget i vår stuguthyrning efter lediga stugor när du vill ha ditt boende för semester med familjen eller varför inte personalkonferens? Varje lägenhet rymmer ju 8-10 personer och hyr man flera lägenheter så räcker det till för en släktträff eller liten konferens.

Lista med utflyktsmål, backar och spår för hela familjen:

wdt_ID Namn Vad Var URL
1HundspannHundspann SkoterHögfjället
2SkotersafariHundspann SkoterHögfjället
3Biograf VinterpalatsetBio BowlingHögfjället
9Sälens KiteskolaSport Idrott GamesLindvallen
10Bio Sälen ExperiumBio BowlingLindvallen
11Sälens snöskotersafariHundspann SkoterLindvallen
12Bowling och spel ExperiumBio BowlingLindvallen
13Cykla i SälenCykling Ridning Vandring NaturLindvallen

Har du förslag till andra länkar som kan vara till nytta och nöje?

En lite längre tipssida med länkar finner du här. Men…Vi tar gärna emot tips om andra länkar till service och nöjen som kan vara intressanta för familjer och våra andra  andra gäster. Skicka i såna fall iväg ett enkelt mail eller via vår kontaktsida, så försöker vi få in allt vi kan.

Tanken är att du som bor hos oss ska kunna få upp en lista med länkar som du kan ha både nytta och nöje av. Såväl före som under din vistelse hos oss.

Välkommen till Snickar M Anderssons stuguthyrning i Sälen.

Rulla till toppen